Datormagazin BBS är tillbaka!

Det är över 20 år sedan sist, men nu är Datormagazin BBS tillbaka! Vi som gör Datormagazin Retro kände att det var väldigt rätt att plocka tillbaka BBS:en igen. Tyvärr så finns det, som så mycket annat som handlar om klassiska Datormagazin, ingenting kvar från den BBS som tidningen drev 1991 – 1995 men vi har återskapat alla möten, kör samma programvara som då (NiKom) och hoppas vi kan få lite stämning precis som då när Datormagazins BBS var en av landets största. Vill du minnas med oss kan du läsa en stor artikel om BBS:en här.

Hur kopplar du upp dig då? Enkelt! Ladda ner ett program för ändamålet (Syncterm rekommenderas exempelvis men du kan även ansluta dig med NComm från din Amiga om den är nätverksansluten) och ange sedan följande uppgifter:

Adress: dmzbbs.se (eller IP-adressen 193.225.235.134)
protokoll: telnet

Ansluter du via exempelvis Ncomm så skriver du helt enkelt “atdt dmzbbs.se” eller “atdt 193.225.235.134” så kommer du fram till Datormagazin BBS. Se till att du valt “telnetd.device” som device i Ncomm, inte “serial.device” såvida du inte kör nollmodem från din Amiga till en PC som sedan kopplar upp sig på Internet åt dig.

När du ansluter via telnet kommer du först till ett program kallat Botcheck. Detta ser till att vår kära BBS-dator, en Amiga, inte översvämmas av en massa falska inloggningsförsök från botnät och annat. För att du ska komma fram till BBS:en måste du ange en “kod” som står klart och tydligt i ditt terminalprogram: dmz

Viktigt är att du anger “dmz” med gemener, inte versaler, eftersom Botcheck gör skillnad på gemener och versaler. Sitter du med en C64 och vill logga in så är risken stor att ditt terminalprogram enbart skickar versaler. 

Du kan också ansluta dig via SSH. Koppla upp med din SSH-klient mot dmzbbs.se och ange användarnamn “bbs” och lösenord “bbs” för att skickas vidare till Datormagazin BBS.

Det är allt! Registrera dig genom att ange “ny” (utan citationstecken) som användarnamn och följ sedan instruktionerna.

Ett stort tack till “Spelpappan” Jimmy Wilhelmsson som ritade om hela inloggningsbilden från BBS:en till sin bok Generation 500 och som generöst delade med sig av detta till oss!

Välkommen!